decor

Creating Connection in a Spacious Kitchen & Family Room

Creating Perfect Family Room

This beautiful North Vancouver home belongs to a nature-loving and health-conscious couple, Emma and Vince (names changed), their two young children, and their dog, Jasper. When they contacted us about renovating and furnishing their kitchen and family room, we walked in and saw a world of potential waiting to be uncovered. 

Like many original North Vancouver homes, the interior was definitely dated. We encountered late ‘80s finishes in powder pink and teal green, old carpet, and a kitchen that wasn’t maximized to suit this family’s mordern-day lifestyle. However, the size of the rooms offered us a ton of space with which to get creative. 

Knowing our clients’ love of cooking, need for work spaces (Emma and Vince both work remotely), and growing family, we developed a design concept that would increase usable space, optimize storage, and create intimacy in this large area. As for the style, we were inspired by their European roots, inventing a new and modern take on “Belgian Farmhouse” style. Now, the home is truly one-of-a-kind.

After: Warm & Cozy Family Room

Fresh, bright, and comfortable, this living area has been transformed! We started with the fireplace as a focal point, selecting aged brick tiles for added texture and a crisp wood mantle. The taupe-coloured sectional infuses the room with visual warmth and serves the added purpose of separating the family room from the kitchen.

Emma and Vince were also keen on using non-toxic materials in their home, and we were happy to oblige. To meet their needs, we sourced natural wood elements and sought out Canadian-made products – that adhere to high health standards – whenever possible.

Cozy Living room

Look closer at the elements of this space, and you will find this stunning, honeycomb-patterned rug in earthy gold, beige, and charcoal tones. It’s plush to the touch and full of visual texture that brings this room’s colour palette together. We sourced these two-tone chairs with caning, petrified wood side table, black sconces, and botanical prints in greyscale from local artist, heather Johnston.

We topped off the space with this dark wood and rattan console that offers storage facing the kitchen and presents an opportunity to display cherished items. The result is a cozy lounging space brimming with comfort and functionality. It’s perfect for enjoying quality family time, or Emma can simply slide the coffee table away to make room for her morning yoga practice.

Now, let’s turn around and give some attention to the kitchen. Do you remember what the original kitchen looked like? If not, scroll back up, because the transformation is shocking…

Cozy living room

Moody & Welcoming Kitchen for Healthy Living

This kitchen looks very different from how it started, right? Though we didn’t touch any walls, the kitchen has almost doubled in usable space! We created a long, extended island with storage, an outlet for small appliances, and seating for comfortable prep, after-school snacking, or mingling among friends.

This kitchen looks very different from how it started, right? Though we didn’t touch any walls, the kitchen has almost doubled in usable space! We created a long, extended island with storage, an outlet for small appliances, and seating for comfortable prep, after-school snacking, or mingling among friends.

This kitchen looks very different from how it started, right? Though we didn’t touch any walls, the kitchen has almost doubled in usable space! We created a long, extended island with storage, an outlet for small appliances, and seating for comfortable prep, after-school snacking, or mingling among friends.

Welcoming Kitchen for Healthy Living

Moving deeper into the kitchen, the seamless induction cooktop topped with a freestanding concealed hood fan commands attention in a soft yet prominent way. The natural wood accent mirrors the fireplace mantle, and the choice of off-black wood-grain cabinets not only continues our black-and-white colour palette but adds a sense of depth and contrast. The corner sink is located to the right and perfectly positioned with a view of their thriving backyard.

To invite more of this family’s character into the space, we mixed metals for interest — matte black, dark pewter, and warm brass — and created open shelves in white oak for their plants and decor. You can also glimpse the tumbled edge of the backsplash tile, which echoes the rustic brick of the fireplace. It adds that farmhouse charm while still feeling timeless and sophisticated.

Last but not least, we designed this dining banquette in the bay window (with integrated bench storage, of course), where the family can share a meal together, the kids can do homework, or Emma and Vince can work and enjoy a change of scenery from their offices. Like the other spaces in the home, it was designed to be beautiful, multi-functional, and long-lasting.

(Source: Simply Home) 

Welcoming Kitchen for Healthy Living

Reading next

An ideal Home Design Studio
Master 4 color-matching principles to create the perfect living space

Leave a comment

All comments are moderated before being published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.